Panorama V

 

Pri príležitosti Dňa Zeme bolo zorganizované upratovanie okolia Váhu. Ponúkame Vám článok, ktorý bol zverejnený aj v Púchovských novinách a niekoľko obrázkov na porovnanie stavu pred a po ...{jcomments on}

Pre krajšie okolie v rámci Dňa Zeme od ZŠ s MŠ Slovanská Púchov – Horné Kočkovce v  roku  2012

V  nedeľu 22. apríla 2012 si ľudia na celom svete pripomenuli Deň Zeme. Pri tejto príležitosti v minulom roku organizovalo Ministerstvo životného prostredia SR celoslovenskú akciu Vyčistime si Slovensko, do ktorej sa prihlásilo vyše 1 500 subjektov z celého Slovenska a vyzbieralo sa viac ako 1 600 000 kg odpadu.

V tomto roku Ministerstvo životného prostredia SR opätovne vyzvalo žiakov a študentov základných a stredných škôl na Slovensku na zapojenie sa do tejto celoslovenskej akcie. Akcia je zameraná na čistenie prírody, zber odpadu a iných nečistôt s cieľom podporiť u obyvateľov rôznej vekovej kategórie cit k ochrane prírody, zvýšiť ich ekologické povedomie a zároveň reálne vyčistiť im blízke okolie.

Na túto výzvu v tomto roku zareagovala a do akcie sa zapojila aj  ZŠ s MŠ Slovanská z miestnej časti Horné Kočkovce. Horné Kočkovce delí od centra mesta Púchov rieka  Váh. Jej ľavý breh je lemovaný umelou ochrannou hrádzou, často využívanou obyvateľmi na relax -  ako miesto na prechádzky, korčuľovanie či cyklistiku. Pohľad na túto hrádzu bol najmä v poslednom roku skutočne žalostný. Po vyrezaní stromov a ostatných drevín v rámci protipovodňových opatrení v r. 2011 uzrela svetlo sveta všetka nečistota a odpad, ktorý tam bol uložený v priebehu mnohých predchádzajúcich rokov.

Aj z tohto dôvodu sa vedenie školy rozhodlo orientovať svoje aktivity práve do tejto časti. V úzkej spolupráci s členmi Občianskeho výboru č. 7 miestnej časti Horné Kočkovce bolo zrealizované vyčistenie cca 1500 m dlhého úseku hrádze medzi hlavným cestným mostom do mesta Púchov a mostom železničným.

Kladiete si otázku: Je vôbec potrebné robiť poriadok po niekom v čase sústavnej výchovy k životnému prostrediu, v čase masovej kampane na separáciu odpadov, v čase rozsiahlych environmentálnych kampaní a diskusií? Žiaci našej školy sa presvedčili, že mnohých ľuďom je príroda za bránami svojich dvorov úplne ľahostajná. Neverili by ste , čím všetkým dokážu niektorí občania zaťažiť naše životné prostredie.

Ako prvý bol 24.3.2012 skupinou 4 žiakov ( členov krúžku mladých rybárov ) vyčistený najnáročnejší a najviac znečistený úsek medzi hlavným mostom a Záskalským potokom. Dôkazom toho, ako si poniektorí mýlia verejné priestranstvo so smetiskom, bol po zhruba troch hodinách usilovnej práce prívesný vozík plný vriec s odpadom. Azda nikto z okoloidúcich si nemohol nevšimnúť radikálnu zmenu aká nastala pri pohľade na túto časť po jej vyčistení.

{mosmodule module=Banner1}

V druhom kole dostali v piatok 13.4.2012 žiaci na časť vyučovania „ voľno.“ V tomto prípade to nebolo  voľno riaditeľské , ale voľno na vyčistenie zvyšného, podstatne dlhšieho úseku hrádze až po železničný most. Pracovalo tu 88 žiakov 6. – 9. ročníka, ktorí  dokázali vyzbierať približne 800 kg odpadu. Žiaci boli rozdelení do štyroch skupín s  pridelením úsekov s ohľadom na vek žiakov a  zložitosť terénu. Je samozrejmé , že uvedené aktivity boli v oboch prípadoch realizované pod dozorom nielen učiteľov ale aj členov OV z dôvodu zabezpečenia bezpečnosti detí , vzhľadom ku blízkosti toku rieky Váh.

Žiaci piateho ročníka, teda najmladší žiaci druhého stupňa,  vyčistili okolie Spojovej cesty a časti Ter. Vansovej smerom ku autobusovému nástupišťu. Výrazným spôsobom tak zveľadili okolie a spríjemnili cestu do práce zamestnancom fy Continental ako aj občanom nakupujúcim v blízkych potravinách.

Žiaci prvého stupňa pracovali v areáli školy a v jeho blízkom okolí. Celkovo sa do akcie zapojilo 230 žiakov a 22 zamestnancov školy.

Najväčšou odmenou bol pre žiakov príjemný pohľad na čistejšie prostredie a pocit z dobre vykonanej práce. V závere pripravili členovia OV krátke posedenie v oddychovom areáli s malým sladkým pohostením.

Ing. Novosád v mene celého OV poďakoval ako žiakom, tak aj všetkým učiteľom za skutočne príkladný prístup a prácu, ktorej výsledkom bolo celkovo približne 1000 kg vyzbieraného odpadu. Zároveň  predstavil v súčasnosti realizované  práce na revitalizácií oddychového areálu  – budovanie nového oplotenia, úpravy terénu ako aj ďalšie plánované aktivity ako rekonštrukcia tanečného parketu, inštalácia informačno – vzdelávacej tabule a pevného ohniska s lavičkami. Tanečná plocha bude zároveň slúžiť aj ako ihrisko pre volejbal, nohejbal, basketbal a pod. OV má v pláne oživiť a zveľadiť tento areál takým spôsobom , aby mohol byť využívaný v prospech všetkých vekových kategórií obyvateľov miestnej časti. Po realizácií niektorých ďalších nevyhnutných prác bude areál ponúknutý aj vedeniu školy, pre možnosť realizácie outdoor výučby zážitkovou formou. Členovia občianskeho výboru majú eminentný  záujem na aktívnej spolupráci s vedením školy a rodičovským združením v prospech  zatraktívnenia a skvalitnenie ako školských tak aj mimoškolských aktivít detí.

Veríme, že o rok nájdeme všetky tieto priestranstvá v oveľa lepšom, čistejšom stave ako dnes. Veríme, že si začneme  svoje životné prostredie vážiť a chrániť. Naučili sme sa vo vode plávať ako ryby, lietať vo vzduchu ako vtáky. Už nám len ostáva naučiť sa na Zemi žiť ako inteligentní a civilizovaní ľudia.

Ešte raz veľká vďaka všetkým žiakom ale aj všetkým ostatným, participujúcim na tejto úspešnej akcií.

Ing. Novosad Ľuboš

Podpredseda OV č. 7

 

FOTODOKUMENTÁCIA

 

Pri záskalskom potoku pred vyčistením

 

1


Priamo pri Púchovskom moste, najprudšia, najnebezpečnejšia a najviac znečistená časť.
2


V deň čistenia, výjazd na Púchovský most – pred vyčistením
3


Kríky sú najlepšou skrýšou pre neporiadok
4

5


Celkový pohľad -  pred vyčistením
6


Výjazd na Púchovský most, čistenie .... krásne vidieť rozdiel pred a po vyčistení
7


Aj tu je jasne vidieť čo už bolo čistené a čo nie.
8


Pôvodný zámer bol iba vyzbierať odpad , ale keďže sa na „ džungľu „ krovia a orezkov konárov   nedalo pozerať, rozhodli sme operatívne aj o vyhrabaní
9


V takomto stave to zostalo po našej aktivite
10


Sme si vedomí, že sme zanechali kopy nespáleného krovia a konárov ( ako výsledok hrabania ) , ale bolo to z dôvodu veterného a suchého počasia, ako aj neskoršej výstrahy zo strany riaditeľstva HaZZ v Pov. Bystrici na všeobecný zákaz zakladania ohňov.
11


Toto je výsledné množstvo vyzbieraného odpadu ....cca 200 – 250 kg, z tak malej plochy považujem za užitočnú, skutočne dobrú a príkladnú prácu pre skvalitnenie životného prostredia pre občanov nie len miestnej časti Horných Kočkoviec ale aj celého mesta Púchova a jeho návštevníkov
12


Odpad putoval do zberného dvora v Tech. Službách v Púchove.
13

14

 

{mosmodule module=Banner1}

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

 

Viac obrázkov nájdete vo fotoalbume.