Panorama V

Pieniny sú prvým medzinárodným prírodným parkom v Európe a súčasne aj jedným z najmenších a najkrajších. Pieniny ponúkajú veľa možností, v nasledovnom článku ponúkame jeden tip na pekný víkendový výlet – splavovanie rieky Dunajec.

Pieniny plte (16)

 Výlet sa začína ubytovaním v obci Lesnica v trojhviezdičkovej Chate Pieniny. Z Lesnice je potrebné sa dostať do obce Červený Kláštor, ktorá je od Lesnice vzdialená 9 km. Dá sa tak urobiť viacerými spôsobmi, buď pešo popri Dunajci, na bicykli po cyklotrase lemujúcej Dunajec (požičovňa bicyklov sa nachádza hneď pri Chate Pieniny. Požičanie bicykla na trase Lesnica – Červený Kláštor: 5 €. Bicykel sa nemusí odovzdať v Lesnici, ale priamo v Červenom Kláštore pri prístave pltí) alebo mikrobusovým transportom, rovnako z areálu Chaty Pieniny.

V obci Červený kláštor sa nachádza rovnomenný kláštor, ktorý dostal názov podľa červenej krytiny. Kláštor ma bohatú históriu, ktorú Vám predstavia sprievodcovia po tejto národnej kultúrnej pamiatke.

Z Červeného kláštora denne vyrážajú plte, na ktorých pltníci vozia turistov. Okrem toho sa Dunajec splavuje aj na raftoch alebo kajakoch. V Červenom Kláštore je viacero požičovní. Splav sa končí v obci Lesnica.

Splav plťou trvá približne 90 minút a je zážitkom na celý život. Niektorí pltníci doplnia odborný výklad aj množstvom úsmevných príhod a zabavia nimi celú plť. Ako hovorí vedúci Chaty Pieniny, „Človek nikdy netuší, v ktorej chvíli sa práve rodí spomienka“.

V okolí sa nachádza ešte mnoho zaujímavostí, napríklad Ľubovniansky hrad so skanzenom alebo Nestville park, v ktorom môžete absolvovať prehliadku výroby a degustáciu prvej slovenskej whisky alebo naštíviť čokoládovňu (skutočne pekné prostredie a vynikajúca čokoláda).

 

chata pieniny 1  chata pieniny 2

Pieniny plte (1)

Pieniny plte (2)

Pieniny plte (3)

Pieniny plte (4)

{module [120|rounded]}

Pieniny plte (5)

Pieniny plte (6)

Pieniny plte (7)

Pieniny plte (8)

Pieniny plte (9)

Pieniny plte (10)

 Pieniny plte (11)

Pieniny plte (12)

Pieniny plte (13)

Pieniny plte (14)

Pieniny plte (15)

Pieniny plte (16)

Pieniny plte (17)

Pieniny plte (18)

Pieniny plte (19)

Pieniny plte (20)

Pieniny plte (21)

Pieniny plte (22)

Pieniny plte (23)

Pieniny plte (24)

Pieniny plte (25)

Pieniny plte (27)

Pieniny plte (28)

Pieniny plte (29)

Pieniny plte (30)

{module [120|rounded]}

Pieniny plte (31)

Pieniny plte (32)

Pieniny plte (33)

Pieniny plte (34)

Pieniny plte (35)

Pieniny plte (36)