Panorama V

ČOŽE JE TO PÄŤDESIATKA!

Škola - to je o kráse písmen a správnosti čísel.

Škola - to je o múdrosti slov a bohatstve myšlienok.

Škola - to je o sile ducha a šikovnosti tela.

Škola - to je o symbióze žiakov a ich učiteľov.

Je to živý organizmus.

{module [120|rounded]}

Ako ten čas rýchlo letí....

Rok 1965 bol v histórii našej obce významný. Škola začala písať svoju históriu, na ktorú sme hrdí. Tiché, dôstojné múry dostali teplo a život od veselosti       a džavotu detí. Pocit hrdosti nevyplýva len z veku školy, ale pramení predovšetkým     z jej kvality a hodnôt. Je ustanovizňou, ktorá v danej komunite udržuje kultúru, vedomostnú úroveň a spoločenský život, je dušou obce. ZŠ s MŠ Slovanská je škola rodinného typu, kde sa všetci dobre poznajú a pre najmenšie deti je veľmi dobrým prostredím, v ktorom môžu bez ujmy zvládnuť obdobie prechodu od rodiny k získavaniu vzdelania. Existencia školy v našej obci  je na nezaplatenie.                 Na nezaplatenie je pocit pre  občanov, keď deti vystúpia   pred očami  svojich  rodičov a starých rodičov na  rôznych oslavách ako sú Deň matiek, vystúpenie pre dôchodcov. Naša škola je živý a stále sa rozvíjajúci  organizmus, rozširuje možnosti spestrenia výchovno – vzdelávacieho procesu a stanovuje si nové úlohy a ciele tak, aby boli v symbióze s požiadavkami modernej doby. Naša škola nestarne, je večne mladá, plná života, je druhým domovom detí.

Za 50 rokov naša škola vychovala tisíce absolventov, otvorila im dvere           na stredné školy, učilištia, dala základy do života. Vychovala množstvo odborníkov – inžinierov, lekárov, učiteľov, podnikateľov, veľa poctivých, rozumných, cieľavedomých a pracovitých ľudí.

Oslavy pri príležitosti 50. výročia založenia školy v Horných Kočkovciach boli veľkolepé. Pozvaným hosťom bol ponúknutý bohatý program, ktorý reflektoval históriu školy a zrkadlil súčasnosť. Slávnostný program v podaní aktuálnych, ale i niekoľkých bývalých žiakov priblížil historické fakty i súčasné aktivity školy. Nechýbali dobové fotografie, ani fotografie zachytávajúce školský život posledných rokov. Publikum žiaci očarili svojimi presvedčivými hudobnými, tanečnými                    i dramatickými číslami.

Po skončení programu bolo pripravené občerstvenie, pri ktorom si pozvaní hostia a bývalí učitelia spolu so súčasným pedagogickým zborom zaspomínali        na predošlé roky.

Tešíme sa ďalšie narodeniny našej oslávenkyne, ktorá je studnicou múdrosti, tolerancie, porozumenia. Želáme jej, aby naďalej ostala modernou školou, ktorá bude spĺňať vysoké nároky vzdelávania. 

Nasledujúce fotografie vám priblížia priebeh tohto slávnostného dňa.

{module [120|rounded]}

                                                                                                                               Paulína Turzová