Panorama V

O potrebe ochrany prírody a životného prostredia sa napísalo veľa, ešte viac sa narozprávalo. Environmentálna výchova je v súčasnosti dôležitou súčasťou edukačného procesu. Už aj žiaci materskej školy vedia, že odpadky patria do koša a prírodu si musíme chrániť. Väčšina ľudí, navštevujúcich prírodu, nikdy za sebou nezanechá žiadne zvyšky. Dokonca, nájdu sa aj takí, ktorí odnesú z prírody odpad aj za iných. Tým patrí veľký rešpekt.

nepokocko4

 

Stále sme však svedkami toho, že sa medzi nami nájdu aj takí, ktorí sa k svojmu okoliu správajú nedbalo a ľahostajne.

Uplynulé pekné jesenné dni vylákali na čerstvý vzduch zrejme viacerých. Vychutnať si prírodu, posedieť na lavičke alebo len tak sa prejsť a popozerať, čo je u nás nové. Pri prechádzke našou obcou, jej  rôznymi časťami, sa občanom naskytlo niekoľko nepríjemných pohľadov. Poodhadzované papiere, plastové či sklenené fľaše, plechovky, mikroténové vrecká, to všetko sa nachádza na chodníkoch, trávnatých plochách priamo v obci. Smutný je i pohľad na okolie pri rieke Váh. Areál pri Váhu, kde sa pravidelne organizujú spoločenské podujatia, akoby ani neslúžil na kultúrne účely. Pri vstupe do areálu sa nachádza rozsiahla nelegálna skládka biologického odpadu, ktorý tam navozili ľudia zo svojich pozemkov a záhrad. Organický odpad síce neškodí prírode z ekologického hľadiska, no pre účel, za ktorým navštevujeme tieto priestory, je potrebná aj estetická hodnota.

Nasledujúce fotografie Vám viac priblížia stav v obci a správanie sa niektorých našich spoluobčanov.

{module [120|rounded]}

Chodník na privádzač

nepokocko1

 

Železničná ulica
nepokocko2
nepokocko3

nepokocko4

 

{module [120|rounded]}

Tento pohľad sa Vám naskytne, keď prichádzate do Horných Kočkoviec z novej železničnej stanice.
nepokocko5

Vstup do kultúrno-spoločenského areálu svedčí o kultúrnosti ľudí.
nepokocko6

Okolie pri areáli

nepokocko7

{module [120|rounded]}

nepokocko8

 

Nie je potrebné zachádzať do hĺbky a rozoberať dôsledky odpadov v prírode. Nie je ani potrebné hovoriť o bežných negatívach, ktoré odpad v prírode spôsobuje. To patrí k všeobecnému rozhľadu. Nutné však je uvedomiť si, že obec, v ktorej žijeme je našou vizitkou! Našou spoločnou snahou by preto mal byť rozvoj obce, snaha chrániť a zveľaďovať jej prírodné i kultúrne hodnoty.

 

Paulína Turzová

{jcomments on}