Panorama V

Na úvod mám otázku. Skúsili ste niekedy neustále dookola odpovedať a reagovať na niečo, ako malé dieťa, hlavne keď odpoveďou je klamstvo a polopravda? Nie je to asi normálne. Dáte mi za pravdu. A ani ja to nerobím a neurobím to a ako som písal článok do púchovských novín č. 20, tak to nebola žiadna odpoveď na niečo a niekoho, ale šlo o vopred sľúbený môj krok k vráteniu sa na mestské zastupiteľstvo zo dňa 24. apríla 2014. Ponúkam Vám na prečítanie môj článok uverejnený v Púchovských novinách č. 20 s menšou úpravou oproti originálu. Ak máte chuť, vyjadrite spätnú väzbu. Využite prosím záložku fórum.

 

{module [120|rounded]}

 

   Milí Púchovčania, veriaci aj neveriaci, veľmi ma prekvapila veta v článku „Poslanec Crkoň chcel zrušiť Veľkonočný jarmok“ od autora -red- ( Radoslav Varga) v Púchovských novinách č. 18, že som sa chcel zapáčiť Hornokočkovskému farárovi. To snáď si nemyslel, milý Rado, vážne? !!! V tejto spoločnosti si môže každý vyjadriť svoj názor, ale hlavne vtedy, keď si je istý, že sa jedná o objektívnu pravdu a nie subjektívnu. To by skúsený žurnalista mal vedieť! Málokto si pamätá, ale už pred tromi rokmi som na zastupiteľstve poukázal na tému, ktorú som teraz otvoril. A vidíte, že jarmok som nezrušil. Som človekom, ktorý keď niečo sľúbi, tak to aj splní. Možno ste niektorí videli alebo čítali reportáž z posledného mestského zastupiteľstva, konaného dňa 24.04.2014, kde som vystúpil s názorom, že netreba organizovať Veľkonočný jarmok, keďže sa koná v čase Veľkonočného pôstu. Sľúbil som kolegom – poslancom, že sa k tejto téme určito vrátim, minimálne článkom. Z medializácie tejto témy zo strany niektorých ľudí cítiť, ako rýchlo je možné spraviť zo mňa a z kresťanov v Púchove ortodoxných hlupákov. To už poznáme, 40 rokov sa o to snažili v totalitnom režime, vtedy platilo „máte moc a nie pravdu“, dnes ťažko povedať, čo platí, aby som niekoho neurazil.

   Pre nezainteresovaných uvediem, že na začiatku každého rokovania mestského zastupiteľstva sa primátor, ktorý vedie zastupiteľstvo, spýta otázku, či má niekto v pléne doplňujúci alebo pozmeňujúci návrh programu schôdze. A keďže som nemal, tak som ani nedoplnil. Až v bode vyhodnotenie Veľkonočného jarmoku som sa vyjadril v diskusii a vo faktickej poznámke k jarmoku. Možno nevedomosť alebo snaha o senzáciu za každú cenu zo strany mojich kolegov – poslancov nabádala dať ma hlasovať za jeho zrušenie. Mohlo sa to všetko a natrvalo vyriešiť za 1 minútu. Asi tak si to predstavovali a všetkým Vám čitateľom je snáď jasné, že s akým výsledkom. Osobne som poukázal na skutočnosť a vyjadril svoj názor s tým, že nerád robím unáhlené veci. Preto som neuvažoval nad hlasovaním za jeho zrušenie, ale chcel som a chcem dať priestor širokej verejnosti na otvorenú diskusiu a dialóg, nie monológ a až potom urobme záver, hodný mestského zastupiteľstva a komunálnych politikov. Samospráva je pre ľudí. Ak si to niekto vysvetľuje inak a po svojom, je na omyle.

   Žijeme vedľa seba rôzni ľudia, rôznej rasy, vierovyznania. Je sloboda, demokracia. Ale zároveň si nemôže robiť každý čo chce. Toto určito nikam nevedie, zvlášť keď o dôležitých veciach chce rozhodovať určitá úzka skupina ľudí a rozhodovať čo je správne a čo nie. Je to kóšer? Človek by sa mal zaujímať o veci verejné, lebo aj od toho záleží, v akých podmienkach bude žiť, pracovať a oddychovať.

{module [120|rounded]}

 

   Vysvetľovať niekomu dospelému, čo je pôstne obdobie, ktoré začína popolcovou stredou a končí obradmi Bielej soboty a zmŕtvychstaním Ježiša Krista, by bolo v dnešnej inteligentnej, vzdelanej a premedializovanej dobe sa opakovaním. Viacerí ste boli na fašiangových zábavách a možno aj s pochovávaním basy. Ľudovo povedané, zavesili ste zábavu na 40 dní na klinec. V minulosti to bol akoby zákon. No doba sa mení, ale robíme si ju my ľudia sami a tak nerád používam a počúvam, že čo už, „doba je taká, aká je“.

 

   Som kresťan – katolík a snažím sa aj vieru praktizovať a rovnako i hájiť. V kombinácii s komunálnym politikom ( aj to niektorí kolegovia poslanci nevedia pochopiť, že keď sú vo volenej funkcii poslanca stávajú sa automaticky politikmi ) nemôžem mlčať a nevidieť, keď je niečo v rozpore s pravidlami a so životom. Som rád, že je veľa ľudí, ktorí súhlasia so mnou, sú to jednak moji voliči, ale aj ľudia z iných volebných obvodov nášho najkrajšieho mesta Slovenska. Nie vždy počujeme pravdu, niekedy polopravdu. Existuje list, písaný starými Púchovčanmi , ktorí sa mi po odvysielaní správ v Púchovskej televízii ozvali, kde žiadajú vedenie mesta neuskutočňovať Veľkonočný jarmok v tomto termíne z dôvodu, že sa koná takmer vždy výhradne v čase spoločnej Veľkonočnej sv. spovede. Citujem z neho : Je nám ľúto, keď vychádzame z kostola zo svätej spovede a namiesto pokoja spojeného s premýšľaním nad duchovnými hodnotami prichádzajúcich sviatkov hneď nás ohúri hudba a jarmok. Je to hrubé zneuctenie pôstu a zneváženie svätej spovede. Sú to bežní ľudia Púchova, ktorí sa tešia zo života, z každej peknej veci v meste, ktorá pribudne a ktorí majú svoje starosti a radosti. A teraz sa nebáli ohlásiť, že sú porušené určité mantinely hraníc slušnosti, morálky a možno aj pokory. Prečo by sa kresťan, či už katolík, evanjelik alebo veriaci iného vyznania nemohol domáhať svojich práv? Tento list bol písaný 17. apríla 2014 a bol adresovaný primátorovi mesta Mgr. Mariánovi Michalcovi. A ja k tomu ich listu dodávam, že je až nepochopiteľné, ak vítanie jari je vždy v čase, keď je spoločná sv. spoveď – najmä tento rok je to paradox, keď príroda kvitla o tri týždne skôr a Veľká noc bola o týždeň neskôr. Odvolávame sa na tradície, čo radi robia politici. Ale tradície boli zväčša založené na kresťanstve a ich hodnotách. Má sa väčšina prispôsobovať menšine? Aj neveriaci človek to snáď pochopí. Treba byť ústretový jeden k druhému. Vždy sa dá dohodnúť. Záleží to na komunikácii a prístupe. A preto milí Púchovčania, mladí, ale aj tí skôr narodení, skúste vyjadriť svoj názor, myšlienky a dajte to na papier, do médií, mailov. Alebo o tom voľne diskutujte na lavičkách a či pri kávičke. A sú tu potom komunálni poslanci a ak budú dobre načúvať Vám voličom a Vašej spätnej väzbe, tak potom bude správne rozhodnutie a môžeme navrhnúť zmenu a hlasovať o možnej zmene VZN mesta o Veľkonočnom jarmoku.

{module [120|rounded]}

Tak teda ako? Uskutočniť Veľkonočný jarmok 2015 v čase veľkého pôstu, alebo vôbec...? Nie som teda jediným a ani prvým a to som nevedel, kto sa ohlásil na konanie Veľkonočného jarmoku v Púchove. Boli to jedinci i skupiny ľudí. Len mne a to najmä v posledných dňoch sa ich ozvalo veľa. Ich návrhy a žiadosti ostali nevypočuté pod pokrievkou hrnca zvaným MsÚ Púchov. Úmyselne, alebo náhodne? Ja, autor tohto článku nie som kompetentný odpovedať. Porovnávať sa s inými mestami, že aj tam sú Veľkonočné jarmoky, je prinajmenšom scestné. Prečo máme ísť takou cestou? Ukážme tým druhým, že je aj iný variant cesty ( pozn. keď sa niekto rozvedie, to tiež sa máme všetci rozvádzať? ). Pre Mgr. Radoslava Vargu mám jeden citát od občana, ale ten mu radšej poviem osobne, z očí do očí. Možno by to takto cez médium zle pochopil. 

   A apropo, nepamätám sa, že by tak skoro bola novinármi zverejnená akákoľvek informácia z mestského zastupiteľstva v médiach, ako táto, za zrušenie Veľkonočného jarmoku. Naozaj riadna bomba! Ďakujem.

Cyril Crkoň